Care sunt caracteristicile principale ale multicultivatoarelor

Fermierul Grădinar
Ati cautat ca noi toti informatii despre motocultivatoare?
Stim de asemenea ca vreti sa va usurati munca si sunteti in cautarea celui mai bun motocultor. In acest articol va vom prezenta cele mai bune oferte ale anului 2018 si va vom arata care sunt aspectele principale de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un motocultor, fie el pentru uz hobby sau profesional.








Tipuri de motocultoare
Motocultoare banner
Exista mai multe criterii dupa care se impart motocultoarele, dar astazi vom vorbi despre modul de functionare si despre pozitionarea lamelor de lucru:
Motocultoare Hobby
Aceste modele folosesc sistemul de transmisie melc – roata melcata sau transmisie prin curea de la motor catre distributie si cu lant de la distributie la freze. Majoritatea au o lungime a frezelor mai mica de 90 cm. Motocultoarele hobby sunt recomandate pentru suprafete de lucru intre 1.000 si 5.000 mp.
Motocultoare Semiprofesionale
Aceste modele folosesc atat lantul cat si o cutie de viteze, iar latimea frezelor se incadreaza intre 80 si 100 cm. Adancimea de lucru poate ajunge pana la 22 cm. Motocultoarele semiprofesionale sunt recomandate pentru suprafete de 5.000 – 10.000 mp.
Prezenta cutiei de viteze se va simti atunci cand desfasurati anumite operatiuni agricole mai complexe, precum folosirea unui plug de bilonat sau tractarea unei remorci. Desi consumul de carburant va fi mai scazut, motocultorul va avea un randament de lucru foarte bun.
Motocultoare Profesionale
Aceste modele folosesc transmisia prin ansamblul de pinioane conice, de la cutia de viteze catre freze. Transmisia de la motor la cutia de viteze se va realiza prin ambreaj, in mediu uscat sau in baie de ulei, in functie de modelul ales. Adancimea de lucru ajunge pana la 25 cm, iar suprafata de lucru este de peste 10.000 mp. Aceste utilaje pot fi folosite fara probleme si la solurile mai dure.
Greutatea unui motocultor profesional este de peste 75 kg, asigurand o aderenta mai buna la nivelul solului. Puterea destul de mare a acestor echipamente, precum si cuplul ridiicat, va permite atasarea oricarui accesoriu (plug, rarita, cultivator, remorca, etc.) in mod direct, fara a mai fi nevoie de echipamente intermediare.
In functie de pozitionarea lamei de lucru avem urmatoarele categorii:
Motocultoare cu lama frontala
Axul principal si lamele de lucru sunt pozitionate in partea frontala, in directia de mers. Inaltimea lamelor poate fi ajustata usor, controland astfel adancimea sapaturii. Aceste modele sunt o varianta fiabila pentru gradinile de dimensiuni mici, cu soluri mai putin dure.
Pretul acestora este unul rezonabil, insa cautati sa achiztionati un model cu motor de 4 timpi.
Motocultoare cu lama centrata
Lama centrata este cea mai des intalnita la modelele disponibile pe piata noastra, Aceste motocultoare sunt destul de echilibrate si pot fi folosite fara a depune prea mult efort.
Motocultor cu lama pe spate
Similar cu modelele de mai sus, rotile principale isi pastreaza pozitia centrala, iar lamele de lucru sunt pozitionate in spatele motocultorului. La majoritatea modelelor se poate atasa un set suplimentar de roti, in partea frontala (mai multe detalii gasiti la capitolul „accesorii motocultoare”).
Lamele de lucru sunt protejate de un invelis metalic dur, eliminand astfel orice pericol de accidentare in timpul functionarii. Aceste tipuri de motocultoare functioneaza pe orice tip de sol si sunt adecvate pentru suprafete extinse de lucru.







Tipuri de motoare pentru motocultivatoare
Atunci cand veti analiza oferta magazinelor online, veti intalni trei tipuri de motorizare:
Motocultoare electrice
Aceste modele, denumite uneori motosape, sunt dependente de o sursa de energie electrica si au o putere mai mica, fata de cele diesel. Ele sunt recomandate pentru solul usor de sfaramat.
Motocultoare diesel
Aceste modele au o putere de functionare medie, insa sunt foarte eficiente datorita consumului energetic scazut. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de o putere de lucru foarte mare, asa ca motocultoarele diesel sunt alegerea perfecta pentru ei.
Motocultoare pe benzina
Atunci cand vorbim despre o putere de lucru mare si despre o functionare pe timp indelungat, motorizarea pe benzina este alegerea ideala.
Cai putere ai motoarelor
Puterea unui motocultor va fi exprimata in CP (cai putere) sau kW (kilowatti) in functie de tipologia motorului. In mod obisnuit puterea unui motocultor profesional va varia intre 5 si 8 CP, insa exista si modele mai performante ce ating si 13 CP. Pretul acestora este pe masura puterii dezvoltate

Functionalitati si caracterisitici:
In cautarea celui mai bun motocultor, este bine sa urmariti si urmatoarele functionalitati si caracteristici:
Schimbarea directiei de rotatie
Directia standard de rotire a lamelor de lucru este frontala (in sensul acelor de ceasornic), insa prin simpla actionare a unui buton, aceasta poate fi schimbata. Acest procedeu se foloseste des pentru a elimina fara efort pamantul sau alte obiecte colectate intre lamele motocultorului.
Trepte de viteza
Pe langa schimbarea directiei de rotatie, anumite modele permit si ajustarea vitezei de rotire, in functie de duritatea solului.
Ajustarea pozitiei lamelor
Motocultoarele profesionale vin dotate cu multiple functionalitati, printre care se numara si posibilitatea de reglare a pozitie lamelor, chiar si in timpul funtionarii. Acestea pot fi reglate in sus, in jos sau chair in lateral, pentru a asigura prelucrarea pamantului la adancimea dorita.
Pornirea rapida
Motocultoarele mai vechi, pornesc dupa metoda clasica, prin care se trage repetitiv de manerul atasat de cablu pentru a produce scanteiei. Motocultoarele moderne sunt pornesc usor, prin apasarea unui buton. Acest aspect devine unul important, atunci cand veti incerca sa porniti utilajul la temperaturi foarte scazute.
Accesorii pentru motocultoare
In functie de nevoile pe care le aveti, urmariti in ofertele magazinelor online pachetele promotionale ce contin si diverse accesorii pentru motocultorul prezentat. Aceste accesorii pot fi:
- Roti metalice sau cauciucate – pentru o stabilitate mai buna si o folosire mai usoara, motocultorul poate fi accesorizat cu un set de roti suplimentare, confectionate din metal sau invelite de un cauciuc. Acestea se pot monta in fata utilajului, printr-un suport metalic, sau in lateralul rotilor deja existente.
- Pluguri – Pentru cei care apreciaza rezultatul obtinut prin utilizarea unui plug clasic, anumite modele de motocultoare profesionale, permit atasarea unui astfel de plug, pentru prelucrarea mai buna a pamantului.
- Accesorii de cosit – Pentru cei care nu au in posesie o motocositoare, exista modele de motocultoare accesorizate cu diverse lame pentru cosit.
Motocultoarele profesionale mai pot fi accesorizate cu rarite sau lame de zapada.
Mentenanta motocultivatoarelor
Pentru a ne asigura ca nu schimbam motocultorul o data la 2 ani, sau dupa iesirea acestuia din garantie, este recomandat sa urmam toti pasii evidentiati in cartea tehnica ce vine in pachetul de achizitie. Fie ca este vorba de schimbarea uleiului sau de inlocuirea filtrului de aer la 20 de ore de utilizare, acesti pasi nu trebuie sariti.
Un alt aspect la fel de important este si depozitarea corespunzatoare a motocultorului, mai ales ca ne aflam la inceputul sezonului rece.
In cazul motocultoarelor profesionale si a motocultivatoarelor, uzura frezelor este atenuata, prind dispunerea hexagonala, insa daca producatorul afiseaza si materialele din care sunt confectionate acestea, optati pentru modelele echipa cu lame din otel, tratate pentru rezistenta suplimentara la socuri mecanice.
Branduri si producatori recomandati de motocultivatoare
Aici fiecare persoana are favoritii sai. Printre cele mai apreciate firme ce comercializeaza motocultoare pe piata din Romania amintim: Honda, Sep, Ruris, Loncin, Bronto, O-Mac sau Gardelina.
In unele cazuri veti gasi si modele hibrid, unde un motocultor Sep va fi dotat cu un motor Loncin sau Kama.
Nu uitati sa verificati si lista punctelor de service din zona dumneavoastra, inainte de a lua decizia finala asupra achizitionarii celui mai bun motocultor.