Tipuri de drujbe
Drujba pe benzina
Drujbele pe benzina sunt utilaje portabile de taiere a lemnului care sunt alimentate de un motor cu benzina. Acestea sunt utilizate pentru diverse lucrari in gradina, in padure sau in domeniul constructiilor. Iata cateva dintre beneficiile drujbelor pe benzina:
Mobilitate: Drujbele pe benzina sunt portabile, ceea ce le face usor de transportat la diferite locatii pentru a efectua lucrari.
Eficienta: Drujbele pe benzina sunt eficiente pentru taierea lemnului, deoarece au o putere mai mare decat un fierastrau manual.
Putere: Drujbele pe benzina sunt, in general, mai puternice decat cele electrice, ceea ce le face potrivite pentru taiat busteni mai mari sau pentru taierea lemnului in sectiuni mai subtiri.
Autonomie: Drujbele pe benzina au o autonomie mai mare decat cele electrice, deoarece sunt alimentate de un rezervor de combustibil.
Utilizare in orice locatie: Drujbele pe benzina pot fi utilizate in orice locatie, chiar si in zone fara acces la electricitate.
Drujbele pe benzina sunt potrivite pentru diverse lucrari de taiere a lemnului, cum ar fi taierea arborilor in gradina sau in padure, taiat busteni mai mari pentru constructii sau taierea lemnului in sectiuni subtiri pentru diverse proiecte. Totusi, trebuie sa aveti grija sa le utilizati
Aceste modele sunt cel mai des intalnite, mai ales in zonele de exploatare a lemnului si sunt destinate uzului profesional. Drujba pe benzina are o putere si o viteza de miscare a lantului superioara fata de modelele electrice, forta de apasare si implicit efortul depus fiind mai scazut.
Performanta de care dau dovada motofierastraiele pe benzina vine si cu cerinte mai mari, precum necesitatea de alimentare constanta cu benzina, schimbarea periodica a uleiului si a filtrului de aer, etc. Modelele alimentate cu benzina sunt mult mai zgomotoase fata de celelalte modele, dar presupun ca acest aspect nu va fi un factor decizional.
Drujbele pe benzina sunt dotate cu un motor in 2 timpi, pornirea acestuia facandu-se prin intermediului cablului/sforii de care va trebui sa trageti pana cand se genereaza scanteia necesara aprinderii. Modelele standard sunt dotate cun un lant de 30 – 45 cm, iar cele mai puternice vor avea o lungime a lantului de peste 45 cm.
Drujba electrica cu cablu
Drujbele electrice cu cablu sunt utilaje portabile de taiere a lemnului care sunt alimentate prin intermediul unei surse de energie electrica prin intermediul unui cablu. Acestea sunt utilizate pentru diverse lucrari in gradina, in padure sau in domeniul constructiilor. Iata cateva dintre beneficiile drujbelor electrice cu cablu:
Mobilitate: Drujbele electrice cu cablu sunt portabile, ceea ce le face usor de transportat la diferite locatii pentru a efectua lucrari.
Eficienta: Drujbele electrice cu cablu sunt eficiente pentru taierea lemnului, deoarece au o putere mai mare decat un fierastrau manual.
Ecologice: Drujbele electrice cu cablu nu emit gaze de esapament, ceea ce le face mai ecologice decat cele pe benzina.
Zgomot redus: Drujbele electrice cu cablu sunt mai silentioase decat cele pe benzina, ceea ce le face mai potrivite pentru lucrari in apropierea locuintelor sau a altor zone sensibile la zgomot.
Pret: Drujbele electrice cu cablu sunt, in general, mai ieftine decat cele pe benzina.
Drujbele electrice cu cablu sunt potrivite pentru diverse lucrari de taiere a lemnului, cum ar fi taierea arborilor in gradina sau in padure, taiat busteni mai mari pentru constructii sau taierea lemnului in sectiuni subtiri pentru diverse proiecte. Totusi, trebuie sa aveti grija sa le utilizati doar in locuri unde exista acces la o sursa de energie electrica prin intermediul unui cablu.
Drujbele electrice sunt recomandate pentru activitatile de zi cu zi, intr-o gradina sau chair intr-o livada micuta. Puterea acestora este mai mica fata de un motofierastrau pe benzina, insa costurile de mentenanta sunt aproape zero..
Modelele electrice sunt mai putin voluminoase si mult mai usoare, singura necesitate fiind alimentarea la o sursa de electricitate (se pot folosi prelungitoare sau stechere).
Drujba electrica cu acumulator
Drujbele electrice cu acumulator sunt utilaje portabile de taiere a lemnului care sunt alimentate prin intermediul unei surse de energie electrica prin intermediul unui acumulator. Acestea sunt utilizate pentru diverse lucrari in gradina, in padure sau in domeniul constructiilor. Iata cateva dintre beneficiile drujbelor electrice cu acumulator:
Mobilitate: Drujbele electrice cu acumulator sunt portabile, ceea ce le face usor de transportat la diferite locatii pentru a efectua lucrari.
Eficienta: Drujbele electrice cu acumulator sunt eficiente pentru taierea lemnului, deoarece au o putere mai mare decat un fierastrau manual.
Ecologice: Drujbele electrice cu acumulator nu emit gaze de esapament, ceea ce le face mai ecologice decat cele pe benzina.
Zgomot redus: Drujbele electrice cu acumulator sunt mai silentioase decat cele pe benzina, ceea ce le face mai potrivite pentru lucrari in apropierea locuintelor sau a altor zone sens
Cu o performanta similara cu cea a drujbelor electrice cu cablu, aceste modele va permit deplasarea prin curte/livada fara a mai fi nevoie sa luati cu dumneavoastra un prelungitor de zeci de metri.
Drujbele electrice moderne vin cu baterii de tipul litiu-ion (Li-ion), dar este posibil sa mai gasiti in comert si varianta mai veche de nickel-cadmiu (Nicad). Acestea din urma sunt drujbe ieftine ce au nevoie de un timp mai mare de incarcare, insa pentru proiecte mici, pot fi suficiente.
Desi viteza de antrenare a lantului este mai mica, autonomia unuei drujbe electrice cu acumulator e destul de scazuta. In cazul in care optati pentru un astfel de model, aproximati timpul de utilizare si verificati cu atentie specificatiile producatorului. Majoritatea drujbelor electrice cu acumulatori au o durata de folosire intre 20 si 60 de minute, in fucntie de model si de dificultatea sarcinii.
Ambele variante electrice genereaza mai putin zgomot, in comparatie cu drujbele pe benzina.
Puterea unei drujbe
Eficienta unei drujbe, indiferent de modelul ales, este data in mare masura de catre puterea de functionare. Un motor performant va duce la bun sfarsit orice activitate intreprinsa, iar putererea acestuia este data in principal de urmatorii parametri:
Numarul de cai puetere (CP) sau Watti – Majoritatea modelelor se incadreaza in intervalul de 1200 – 4500 Watti, iar cele mai des intalnite drujbe (motofierastraie) vor avea o putere de 2 – 3 CP.
Rezistenta in timp a drujbei
Rezistenta unei drujbe este pusa la incercare la fiecare utilizare si pentru a ne asigura ca o vom folosi cu succes pe un timp indelungat, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte legate de mentenanta sa.
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca folosim tipul de ulei si combustibil corespunzator (cititi cu atentie specificatiile producatorului sau cereti mai multe detalii pe chat-ul magazinului online sau printr-un mail).
In al doilea rand trebuie sa ne asiguram ca lantul drujbei se afla intr-o stare optima, adica sa fie curatat, uns/lubrifiat in prealabil, ascutit si bine strans. Un lant deteriorat poate afecta in timp motorul drujbei, asa ca faceti-va timp pentru a-l pregati in prealabil.
Viteza lantului unei drujbe
Viteza lantului la o drujba este un factor important care poate afecta eficienta si performanta utilajului. Viteza lantului se refera la viteza cu care lantul de taiere se misca pe bara de taiere a drujbei. Iata cum viteza lantului poate afecta performanta drujbei:
Taiere: Viteza lantului poate afecta viteza cu care se poate taia lemnul. Daca viteza lantului este mai mare, atunci drujba va putea taia lemnul mai repede, dar poate fi mai dificil de controlat. Daca viteza lantului este mai mica, atunci drujba va taia lemnul mai lent, dar va fi mai usor de controlat.
Eficienta: Viteza lantului poate afecta eficienta drujbei. Daca viteza lantului este prea mica, atunci drujba poate consuma mai mult combustibil sau energie electrica pentru a taia lemnul. Daca viteza lantului este prea mare, atunci drujba poate consuma mai mult combustibil sau energie electrica pentru a mentine viteza lantului.
Durata de viata: Viteza lantului poate afecta durata de viata a drujbei. Daca viteza lantului este prea mare, atunci lantul poate suferi uzura mai rapid si poate necesita inlocuire mai frecvent.
Greutatea drujbei
Greutatea drujbei poate avea un impact semnificativ asupra performantei si usabilitatii acesteia. Iata cum greutatea drujbei poate afecta performanta acesteia:
Mobilitate: Drujbele mai usoare sunt mai usor de transportat la diferite locatii pentru a efectua lucrari.
Manevrabilitate: Drujbele mai usoare sunt mai usor de manevrat si de controlat, ceea ce poate fi important pentru lucrarile de taiere care necesita precizie.
Fatigabilitate: Drujbele mai usoare sunt mai putin obositoare de utilizat pe perioade lungi de timp, ceea ce poate fi important pentru lucrarile care necesita utilizarea drujbei pe perioade mai lungi.
Putere: De obicei, drujbele mai usoare au o putere mai mica decat cele mai grele, ceea ce poate afecta capacitatea de taiere a lemnului.
In general, greutatea drujbei trebuie luata in considerare atunci cand alegeti una, tinand cont de scopul pentru care o veti utiliza si de conditiile de lucru. Daca doriti o drujba mai usoara pentru a o manevra mai usor sau pentru a o transporta mai usor, atunci
Functionalitati si caracteristici
Mecanism anti vibratii – Anumite modele de motofierastraie cu lant, prezinta un invelis de cauciuc la baza manerului sau sunt dotate cu arcuri metalice situate intre maner si restul corpului. Aceste doua metode sunt folosite pentru a reduce considerabil frecventa vibatiilor, oferind utilizat
Protectie lant – Acest sistem este cunoscut si ca „sistem de securizare lant” deoarece face imposibila desprinderea lantului atat timp cat extensia este atasata. Extensia se fixeaza pe partea inferioara a drujbei, in locul in care lantul este cel mai aproape de structura motofierastraului.
Ungere automata – In ultimii ani, majoritatea drujbelor detin aceasta functionalitate de a plicare automata a uleuiul, nemaifiind necesar sa va opriti din activitate la diferite intervale de timp. Dupa cum va spuneam si mai sus, ungerea lantului este importanta atat pentru a evita deteriorarea acestuia, cat si pentru protejarea motorului.
Sistem de franare – O alta functionalitate foarte apreciata de utilizatorii drujbelor profesionale este sistemul de franare lant, ce permite oprirea instanta a drujbei, atunci cand butonul specific acestei functii este actionat sau cand lantul se blocheaza involuntar.
Reglarea tensiunii lantului – Spre deosebire de modele mai vechi, drujba moderna este prevazuta cu un mecanism ce permite ajustarea tensiunii fara a mai fi necesara desprinderea lantului cu diverse scule (chei, surubelnite, etc.).
Cutia de transport – Majoritatea drujbelor vin impreuna cu o cutie speciala de transport/depozitare. Pe langa spatiul destinat drujbei, acestea prezina si cateva spatii suplimentare destinate accesoriilor (un spatiu pentru recipientele de ulei si combustibil si un spatiu pentru lanturile de rezerva)
Majoritatea producatorilor ofera o garantie de cel putin 2 ani, pentru persoane fizice. Daca magazinul de unde achizitionati drujba oferta garantie pe o perioada mai scurta, va recomandam sa va indreptati catre un alt comerciant.
3 răspunsuri
Ce parere aveti despre drujba Mac Allister?
Salut,in specificația motofierastraului scrie la ulei de amestec 1:40,dar pe uleiul care il folosesc(stihhl) scrie 20ml la 1 litru benzina.
Cum credeti ca este corect?
Ps
Am scule care nu sunt stihhl,si folosesc 20 ml/L de ceva timp.
Drujbe japoneze ECHO aveti?
Daca nu, stiti cumva unde pot gasi in Romania?