Unul dintre cei mai importanți factori care influențează direct armonia și confortul casei tale este încălzirea, iar confortul termic este catalogat de mulți drept cerința principală, fără de care căminul nu poate fi complet.
Factorii climatici și nevoia de a păstra în condiții optime casa în timpul sezonului rece au dus la dezvoltarea tehnologiilor inovative în ceea ce privește sistemele de încălzire ale locuințelor, apărând astfel sisteme complexe, ce îndeplinesc funcții de încălzire a camerelor, cât și apei, lucru realizat cu succes de către un termoșemineu performant.
Ce sunt termoșemiineele?
Acestea sunt sisteme complexe, integrate, care îți oferă pe lângă încălzirea camerelor și posibilitatea de a încălzi apa curentă, devenind astfel un bun înlocuitor al centralelor termice pe care le cunoaștem cu toții, însă termoșemineul îți oferă aceste funcții cu un consum mult mai mic de energie, fiind un sistem dual extrem de eficient.
Este de reținut faptul că acesta este un sistem de încălzire, nu doar un unic element generator de căldură, în componența sa intrând o serie de țevi, pompe, supape și un vas de stocare a apei, fapt pentru care procesul de implementare a acestuia este realizat de cele mai multe ori de o echipă specializată care să schițeze și organizeze întreg traseul sistemului de încălzire.
Cu ce se deosebește un termoșemineu de un șemineu clasic?
Spre deosebire de șemineul tradițional, un termoșemineu reușește cu succes să disperseze în mod uniform căldura în toate camerele în care sistemul său de dispersie a căldurii este instalat, fiind astfel o sursă rentabilă de încălzire cu un consum de energie optim.
Fiind un sistem avansat de încălzire, acesta nu creează un disconfort termic în încăperea în care este instalat, așa cum se întâmplă în cazul șemineelor cu focar închis sau deschis.
Este un sistem de încălzire care se completează foarte bine cu panourile solare, fiind o sursa complementară de energie care poate fi benefică pentru alimentarea cu curent a termoșemineului (în special pentru funcția de încălzire a apei).
Este ideal pentru locuințele care sunt construite pe principiul eficienței energetice, menite să nu necesite un consum considerabil de energie, completând astfel perfect tabloul unei case sustenabile.
Cum alegi cel mai bun termoșemineu pentru casa ta?
După cum am mai spus, termoșemineele sunt sisteme complexe de încălzire, de aceea, pentru a face o alegere eficientă și informată, trebuie luate în considerare aspecte legate de performanță, precum clasa de eficiență și puterea.
Puterea Termică
Un termoșemineu bun trebuie să dețină o putere termică suficient de mare pentru a realiza o încălzire corespunzătoare locuinței tale în mod uniform, astfel, acesta trebuie să ridice temperatura până la 15-20 de grade Celsius în cel mai scurt timp, cu minimum de combustibil.
Aceste sisteme au puterea exprimată în Kilowati (kw), iar de regulă, cu cât numărul de kw este mai mare, cu atât puterea acestuia de a încălzi o suprafață mai extinsă crește, spre exemplu, există termoșeminee pe lemne sau cărbune care pot încălzi o suprafață de până la 100mp cu doar o putere de 15kw.
Referințele oferite de producători sunt orientative, căci funcționarea acestor sisteme în parametrii optimi nu garantează o performanță crescută, trebuie să ținem cont și de mediul în care acesta este instalat, de gradul de izolație al casei, dinamica și arhitectura pereților, climatul regiunii, etc.
Triajul
Termoșemineul, fiind la rândul său un sistem cu emisii de gaze, poate funcționa cu un triaj natural sau unul forțat. Iată caracteristicile:
Triajul Natural – Acest proces are loc prin eliminarea noxelor cumulate prin construirea unui coș de evacuare prin tavan, ce susține arderea focului în mod natural. Poate fi varianta cea mai puțin costisitoare, dar limitată doar la sistemele instalate în cadrul caselor.
Triajul Forțat – Este alternativa ideală pentru cei care locuiesc la bloc, presupunând evacuarea noxelor prin intermediul unui ventilator. Mai precis, termoșemineul vine dotat cu un sistem de admisie pentru susținerea arderii, iar noxele vor fi eliminate prin intermediul unui burlan implementat într-o gaură din peretele exterior. Deși este un sistem un pic mai costisitor, eficiența acestui tip de triaj este incontestabilă.
Randamentul
Cu cât randamentul este mai mare, cu atât consumul este mai mic, deci, implicit, salvați mai mulți bani. Fiecare termoșemineu este clasat în funcție de eficiența energetică, aidoma electrocasnicelor, cu clasă e energetică A, B, C, ș.a.m.d.
Un termoșemineu bun va avea un randament de peste 90%, mai precis doar 10% din energia care este produsă de acesta se pierde și nu este valorificată, așadar în funcție de combustibilul folosit și tehnologia pe care o deține acesta puteți obține confortul dorit la un cost mulțumitor.
Cu toate că modelele cu tehnologie avansată reprezintă o investiție considerabilă, pe termen lung aceasta se va amortiza, fiind necesar mai puțin combustibil decât în cazul modelelor cu un randament mai mic.
Beneficii, avantaje, caracteristici
Pe lângă beneficiile enumerate deja, putem sublinia faptul că termoșemineul, prin principiul său de sistem complex de încălzire, își poate extinde utilitatea prin integrarea încălzirii în pardoseală, o structură adiacentă de încălzire pe care o poate prelua și integra în circuitul de încălzire dispersat în întreg perimetrul casei, un atuu pe care sistemul clasic de șemineu nu-l integrează.
Am menționat faptul că sistemul de încălzire cu termoșemineu poate ține locul termocentralei, însă acesta mai are o caracteristică importantă, dacă în prezent locuința ta se bucură de un sistem de încălzire aceasta poate fi conectat la tronsonul pe care-l compui odată cu instalarea termoșemineului, devenind astfel un circuit complet, sustenabil și care îți va satisface toate nevoile cu un consum energetic mult mai redus.
Totodată, diversitatea modelelor îți oferă avantajul de a alege produsul care vine la pachet cu câteva funcții speciale sau accesorii extrem de utile precum: termostat, panou de control LCD, telecomandă, ventilator cu tiraj forțat sau conectare la boiler extern (pentru conectarea la sistemul extern de încălzire).